loader image

A  Filmszem  ” Hiperkulturalitás a kortárs YouTube-videóklip produkciókban” című lap számának bemutatója

A videóklipkultúra minden szempontból máig alulkutatott területe az audiovizuális kultúrának. Valójában a mai zenei YouTube-videóklip-produkciók paradigmatikus formái annak a kortárs kulturális jelenségegyüttesnek, amit – Byung-Chul Han és Andreas Reckwitz nyomán – hiperkulturalitásnak nevezhetünk. Ebből indult ki az  Remixesztétikák, retrotópiák, és hiperkulturalizmus a 2010-es évek második felének zenei YouTube-videóprodukcióiban  című szeminárium, amely az ELTE Esztétika és a Filmtudományi Tanszékeinek közös órájaként a 2022/23 őszi félévében került meghirdetésre. A  Filmszem  most bemutatásra kerülő 2022/nyári száma a kurzus műhelymunkájának kutatási eredményeit tartalmazza. A lapszámot bemutató kerekasztal beszélgetésen a témáról Farkas György, a lap főszerkesztőjének moderálásában Keskeny András kultúratudományi kutató, a kurzus óraadója és a lapszám szerkesztője beszélget Dr. Oross Dániel ifjúságpolitológiai és -szociológiai kutatóval.

(A bejegyzés folyamatosan bővül.)

További olvasnivalók

Mozgókép

A  Filmszem  filmkultúratudományi folyóirat “Hiperkulturalitás a kortárs YouTube-videóklip produkciókban” című tematikus lapszámának bemutatója 

A  Filmszem most bemutatásra kerülő 2022/nyári száma a kurzus műhelymunkájának kutatási eredményeit tartalmazza. A lapszámot bemutató kerekasztal beszélgetésen Farkas György, a lap főszerkesztőjének moderálásában Dr. Oross Dániel ifjúságpolitológiai kutató, Szapora Márk esztéta, a Laokoón folyóirat főszerkesztője és Keskeny András kultúratudományi kutató, a kurzus óraadója, a lapszám szerkesztője beszélgetnek a témáról. 

Elolvasom »
Művészet

Keskeny András: Ma újra Marienbadban, holnap Mariopolban? – Posztszocializmus, retrotópiák, és az időkomplex Legát Anna Franciska, Olajos Ilka, és Takáts Fruzsina munkáiban

“Ahogy a modernitásban óriási karriert befutott  utópia  szót Morus alkotta meg, úgy kíván Bauman is egy új, az utópia régi fogalmát újragondoló kifejezést alkotni. De a Morus által ógörög szavakból képzett utópia szó a „nem-hely” és a jó hely szóösszetételének optimista kicsengésű nyelvi játéka, a retrotópia viszont „múlt helyet”, ha én is játszani akarnék a szavakkal, azt írnám, magyarul „hűlt helyet”, ti. „a múlt hűlt helyét” jelenti.” (Keskeny András írása)

Elolvasom »