loader image

A  Filmszem  ” Hiperkulturalitás a kortárs YouTube-videóklip produkciókban” című lap számának bemutatója

A videóklipkultúra minden szempontból máig alulkutatott területe az audiovizuális kultúrának. Valójában a mai zenei YouTube-videóklip-produkciók paradigmatikus formái annak a kortárs kulturális jelenségegyüttesnek, amit – Byung-Chul Han és Andreas Reckwitz nyomán – hiperkulturalitásnak nevezhetünk. Ebből indult ki az  Remixesztétikák, retrotópiák, és hiperkulturalizmus a 2010-es évek második felének zenei YouTube-videóprodukcióiban  című szeminárium, amely az ELTE Esztétika és a Filmtudományi Tanszékeinek közös órájaként a 2022/23 őszi félévében került meghirdetésre. A  Filmszem  most bemutatásra kerülő 2022/nyári száma a kurzus műhelymunkájának kutatási eredményeit tartalmazza. A lapszámot bemutató kerekasztal beszélgetésen a témáról Farkas György, a lap főszerkesztőjének moderálásában Keskeny András kultúratudományi kutató, a kurzus óraadója és a lapszám szerkesztője beszélget Dr. Oross Dániel ifjúságpolitológiai és -szociológiai kutatóval.

(A bejegyzés folyamatosan bővül.)

További olvasnivalók

Mozgókép

A színre vitt privát lét (Bódy Gábor, Infermental)

Az előadás elhangzott a Magyar Filmtudományi Társaság „Saját bőrében” – Énképek és identitások mozgóképen – A személyes érintettségre alapozott közösségiség/részvételi filmkészítés című konferenciáján 2023. nov. 3-án Egerben.

Elolvasom »
Mozgókép

A  Filmszem  filmkultúratudományi folyóirat “Hiperkulturalitás a kortárs YouTube-videóklip produkciókban” című tematikus lapszámának bemutatója 

A  Filmszem most bemutatásra kerülő 2022/nyári száma a kurzus műhelymunkájának kutatási eredményeit tartalmazza. A lapszámot bemutató kerekasztal beszélgetésen Farkas György, a lap főszerkesztőjének moderálásában Dr. Oross Dániel ifjúságpolitológiai kutató, Szapora Márk esztéta, a Laokoón folyóirat főszerkesztője és Keskeny András kultúratudományi kutató, a kurzus óraadója, a lapszám szerkesztője beszélgetnek a témáról. 

Elolvasom »